Algemene richtlijnen vachtverzorging
Benodigdheden:
borstel, middelgrove kam, schaar, efileerschaar en hark.
De wekelijkse kambeurt:
(Dit is een richtlijn, extreme vachten hebben vaker een kambeurt nodig).
Sla geen kambeurt over, de volgende week is het dubbel zoveel werk.
Laat de hond staan of liggen. Indien u de hond op tafel kamt, let dan goed op dat deze er niet af kan springen of vallen.
- Begin bij een achtervoet te kammen en gaat laagje voor laagje (1 cm) het hele been omhoog.
- Vergeet daarbij niet de binnenkant van het achterbeen mee te kammen. Doe ook het andere been.
- Ga verder aan de onderkant van de buik en kam dit ook laagje voor laagje totdat je bij de rug bent. Doe ook de andere zijde van de hond.
- Dan de voorpoten laagje voor laagje naar de oksels en schouders. Voorzichtig bij de oksels; deze zijn gevoelig en het haar klit daar nogal eens.
- Vanaf het punt tussen de voorbenen kam je laagje voor laagje omhoog via de borst naar hals en nek.
- Dan vanaf het puntje van de staart (nog steeds laagje voor laagje) helemaal door over de kont en rug naar de kop. Let daarbij goed op het haar achter de oren. Dit is zachter en klit snel.
- Vergeet niet het korte haar op poten en snuit mee te kammen.
Indien u een klit bij de hond bent tegen gekomen, probeer de klit dan met uw vingers uit te pluizen. Of knip de klit in de lengte van het haar door. Zet daarbij de punt van de schaar tussen de huid en de klit en knip richting de haarpunten.
En zo zit de wekelijkse kambeurt er weer op. Voor de overige dagen is het schema precies hetzelfde alleen dan met de borstel.
Twee keer per jaar zal de hond zijn vacht ruien. In die tijd verliest de hond heel veel haar. In de ruitijd kunt u de vacht ook met het harkje eens goed doorharken. U zult zien dat de ondervacht (die er toch uit moet) er goed uit te harken is.
LET OP: het harkje alleen gebruiken in de ruitijd omdat u bij veelvuldig en onnodig gebruik de vacht ermee kan beschadigen.
De oren:
De oren moeten regelmatig worden bijgehouden. De rasstandaard vermeldt, kleine oren, naar achteren geplaatst en vlak tegen het hoofd liggend zonder franje. Je kunt het haar plukken (kleine plukjes haar met duim en wijsvinger verwijderen, met de haarrichting mee) of je kunt de oren met een efileerschaar knippen. Met een efileerschaar knipt u niet zo snel happen in het haar.
De werkwijze is als volgt:
- Kam het haar goed door (klitvrij), kam dan het haar van het oor richting de neus.
- Het haar wat buiten de oorrand komt kunt u plukken of efileren (knip 1 keer en haal dan de kam er weer door, herhaal!). Pluk of knip verder tot er geen haar buiten de oorrand meer steekt.
- Kam dan het haar naar achteren. Het haar buiten de oorrand komt plukt u of efileert u netjes bij. Let op dat u niet teveel achter de oren weghaalt omdat de oren dan te veel gaan opvallen.
- Kam de oren daarna weer goed en controleer of beide oren gelijk zijn en of de oren een nette overgang maken naar de hals/nek. Werkt het eventueel wat bij.
De voeten:
De voeten moeten rond en gesloten zijn en zonder flossen tussen de tenen.
De werkwijze is als volgt; laat hierbij de hond staan.
- Van onderzijde van de voet knippen we (met de gewone schaar) het haar gelijk met de voetzolen. Voel goed of er geen klitten zitten tussen de grote voetzolen want deze kunnen flink irriteren en de hond kan er aan gaan bijten of likken.
- Kam het haar tussen de tenen éénmalig omhoog, knip met de efileerschaar de uitstekende haren weg. Zorg ervoor dat er geen gleuven ontstaan tussen de tenen.
- Kam de beharing van het been naar beneden en knip het haar gelijk met de rand van de grote voetzool, zodat de haren de grond net niet raken.
- Kijk of de voeten gelijk zijn en werk het eventueel wat bij.